Jump to content


Photo

Rapid Fire AS-20 help


5 replies to this topic

#1 TheWiredDJ

TheWiredDJ

    Member

  • Members
  • 51 posts
  • Location:Dayton, OH
  • State:Ohio
  • Country:United States
  • u/TheWiredDJ on Reddit

Posted 10 May 2013 - 10:16 PM

So I've recently come into possession of a used Rapid Fire AS-20, however its condition is somewhat neglected by the previous owner as I picked it up at a garage sale for 50 cents.

Anyways, I got it, tried it out, and it seems like it won't store air. It pumps, the bladder (or what I assume is the bladder) fills, but the pump handle shoots back out on its own and it seems to lose some of its air pressure when that happens. Also, it cant mass enough air to fire and cycle at all.

I've opened it up and checked it out, traced all of the lines, and all of the tubing and valves are functioning, however the I believe that the problem is the actual pump. It was a b*tch to open (and the little black box on top was still glued on) so I'm assuming that it hasn't been opened before and everything is still correctly assembled inside of it. Can anyone confirm this or point me in the right direction to look for the problem? Thanks.
  • 0

Used to commission Nerf guns I guess.

Gallery/Blog.
Facebook page.


#2 roboman

roboman

    Member

  • Members
  • 489 posts

Posted 10 May 2013 - 10:20 PM

Sounds like the pump has a bad check valve. Request a (free) sample of these, and pop one in the middle of the tubing coming off of the pump tube.

Edited by roboman, 10 May 2013 - 10:32 PM.

  • 0

Youtube

LS and Retaliator boltsleds are currently available at https://www.facebook.com/RoboM8/


#3 Mully

Mully

    Member

  • Members
  • 342 posts
  • Location:La
  • State:California
  • Country:United States

Posted 10 May 2013 - 10:31 PM

Sounds like the pump has a bad check valve. Request a sample of these, and pop one in the middle of the tubing coming off of the pump tube.

As roboman said, I'd say that the check valve is the most likely cause of your problem, it would explain the pump shaft coming out when it's charged up.

Good luck with getting it fixed!

Edited by Mully, 10 May 2013 - 10:36 PM.

  • 0
S.C.U.N.

#4 TheWiredDJ

TheWiredDJ

    Member

  • Members
  • 51 posts
  • Location:Dayton, OH
  • State:Ohio
  • Country:United States
  • u/TheWiredDJ on Reddit

Posted 10 May 2013 - 11:22 PM

Thanks guys, I look forward to getting this thing working. <insert Star Wars "fully operational" quote and evil emperor cackling>
  • 0

Used to commission Nerf guns I guess.

Gallery/Blog.
Facebook page.


#5 Modded Brain 115

Modded Brain 115

    Member

  • Members
  • 60 posts
  • Location:The center of the observable universe (Atlanta, Georgia)
  • State:Georgia
  • Country:United States

Posted 11 May 2013 - 10:27 AM

This happened to me, too, because I got mine at a dump (jelly, bro?). I just replaced it with a bike pump, and works very well.

Edited by Modded Brain 115, 11 May 2013 - 10:35 AM.

  • 0
(\__/)
(+'.'+) This is Bunny. Copy and paste bunny into your profile to help him gain world domination.
(")_(") (yes i found this on another profile)

#6 TheWiredDJ

TheWiredDJ

    Member

  • Members
  • 51 posts
  • Location:Dayton, OH
  • State:Ohio
  • Country:United States
  • u/TheWiredDJ on Reddit

Posted 17 May 2013 - 03:17 PM

That free sample check-valve came in today (they actually sent two), I got it installed and now everything works fine. Thanks again guys.
  • 0

Used to commission Nerf guns I guess.

Gallery/Blog.
Facebook page.



0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users